Easy Access-regeling universiteiten voor 2017 t/m 2020 \ 05 oktober 2017

Easy Access-regeling universiteiten voor 2017 t/m 2020

Vertegenwoordigers van uitgevers en universiteiten hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe collectieve regeling voor het hergebruik van content ter toelichting bij het onderwijs, de Easy Access-regeling (WO). Hiermee is wederom een belangrijke stap gezet om onderwijsinstellingen maximaal te faciliteren met een minimum aan administratieve lasten. De regeling is afgesloten voor de jaren 2017 t/m 2020.

Door deze collectieve overeenkomst kunnen gebruikers nu nog eenvoudiger content hergebruiken ter toelichting van het onderwijs, waarbij de rechthebbenden een redelijke vergoeding ontvangen voor dit gebruik.

De afspraken gelden voor alle universiteiten aangesloten bij de VSNU, inclusief de medische faculteiten en alle nu daaronder ressorterende onderzoekscholen en instituten.

Uitbreiding huidige regeling – gebruik snel geregeld
Met de Easy Access-regeling wordt meer het hergebruik geregeld middels een afkoopsom. Onderwijsinstellingen mogen vanaf heden gebruik maken van maximaal 50 pagina’s en maximaal 25% van een werk. Al het gebruik dat hier binnen valt, hoeft niet meer apart te worden aangevraagd. Daarbij hoeven universiteiten geen bewijsexemplaren meer te uploaden wat een verlichting geeft in de administratie. Universiteiten geven gedurende de contractperiode eenmaal inzicht in al het feitelijke hergebruik.

Toestemming voor het overige gebruik, kan eenvoudig via Stichting UvO geregeld worden.

Klik hier voor meer informatie over de Easy Access-regeling (WO).

Print deze pagina